Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Giftenaftrek eenvoudiger?

Geplaatst op: 28-02-2020, 14:46:33

Er wordt door de politiek gezocht naar manieren om de giftenaftrek te vereenvoudigen en fouten in de aangifte te voorkomen.

Een van de ideeën was om ANBI\'s gegevens door te laten geven aan de Belastingdienst zodat de Belastingdienst beter kan controleren of de gift ook echt gedaan is. Dat is echter een ingewikkelde puzzel, blijkt uit een pilot met een beperkte groep ANBI’s. Gegevensuitwisseling lijkt daarom nog ver weg.

Blijven over het idee om de aftrekbaarheid van contante giften af te schaffen (nu is aftrek nog mogelijk met kwitantie) en het slimme invulscherm voor de aangifte inkomstenbelasting. In plaats van de betreffende organisatie zelf te omschrijven, moet de belastingplichtige bij het slimme invulscherm de instelling waaraan gegeven is uit een lijst met ANBI\'s selecteren.

Daarmee wordt voorkomen dat niet-aftrekbare giften, bijvoorbeeld omdat de begunstigde geen ANBI-status heeft, onopzettelijk door belastingplichtigen worden opgevoerd.

Genoemde aanpassingen zijn nog niet relevant voor uw aangifte over 2019 die u vanaf volgende week kunt doen. Voor de aangifte over 2020 staat het slimme invulscherm gepland.  In belastingjaar 2020 zijn contante giften met kwitantie echter nog gewoon aftrekbaar. Afschaffing daarvan vindt waarschijnlijk plaats per 2021.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 24 februari 2020

Ga terug naar de vorige pagina